Приготвяне на багажа за път

Стиховете не могат да се преразказват, нито да се резюмират и това е чудесно. В най-добрия случай те предизвикват реакция. Прочетете част от реакциите на някои от първите читатели на „Приготвяне на багажа за път“. Първите двама подкрепиха книгата, когато тя кандидатстваше по програмата „Помощ за книгата“. Другите подкрепиха вече случилото се издание.

Владо Любенов:

Авторът има свой стил, своя образност и прозрения, пише естествено и искрено. Още в началото виждаш героя, автора, ясен типаж от времето ни. Чета с интерес, защото веднага се индентифицирам с него.

Отдавна не бях срещал такава поетична позиция. Постмодерната заигравка „с думите” като единствен социум, в смисъл на единствен обществен път за осъществяване, ми беше скучна. Както ми сподели преди време един друг млад поет: „Страшно ми липсва днес социална идея!” И наистина, какво е поезията без социалните идеи.

Книгата остави в мен усещане за съвременност и различност.

Михаил Вешим:

И съм сигурен,че читателят ще открие един интересен поет, който има свой оригинален почерк – нещо толкова рядко срещано в днешното време на подражатели. Писал съм го в един фейлетон, но ми се струва редно тук да го повторя: когато човек влезе в супермаркета, на щанда за сирене има разни етикети – на едни пише „сирене”, на други – „имитиращ продукт с палмово масло”. А в книжарницата няма такова уточнение – на едни томчета да пише „книги”, а на други  – „имитиращ продукт”. Затова читателят поглъща съмнителна книжнина с доста палмово масло и вече губи представа за стойностната литература.

Стихосбирката „Приготвяне на багажа за път”  е стойностна – без оцветители, набухватели и консерванти.

Петър Тушков:

В същата година, когато реших повече да не пиша поезия, Мартин Петков, „един фантаст“, издава стихосбирка. Поезията му е толкова лична, че ми е неудобно да я чета. Толкова огняроинтелигентска, че днешните фашисти биха го разстреляли, а утрешните комунисти – издигнали паметници и кръстили училища на негово име. Препоръчвам да си вземете книгата му, да медитирате върху написаното в нея и при първа възможност да чуете как я чете на живо – обикновено на такива четения присъстващите се оживяват и после никой не си спомня ясно как и какво са чели останалите поети.

Дияна Боева:

Ако някой иска да направи на някого добър подарък със съвременна българска поезия… По същество това са любовни стихове, съчетани с още други. Карат ме да се усмихвам, харесва ми отсъствието на прекомерни метафори и натрупване на думи. Създава се усещане за живот, а не за измислица.

Прочетете откъс от „Приготвяне на багажа за път“ (Мартин Петков, изд. „Ерго“, 2021)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.