Имало едно време конкурс

Плакат на конкурса „Агоп Мелконян“

Конкурсът „Агоп Мелконян“ стартира за 11-и път и това изречение май казва всичко. Радостно е, че единственият редовен конкурс за фантастика издържа цяло десетилетие без да потъне. Нещо повече – сдоби се с авторитет. И то без да изкушава с парични награди. Излишно е да казвам, че за мен си остава един от най-обективните конкурси в национален мащаб. Текстовете се четат (преди да бъдат класирани) и авторите могат да получат обратна връзка за работата си.

В първоначалната версия имахме конкурс за кратък разказ. Наистина кратък – до 1000, а след това до 1500 думи. Сега конкурсът е много по-либерален в това отношение, вероятно и по-достъпен. Аз оставам привърженик на по-ранната и лаконична форма. Тя подтикваше пишещите да се учат как да отсяват важното.

Немалко книги се появиха благодарение на конкурса и това е добър начин за отдаване на почит към Агоп Мелконян. През годините съм бил участник (няколко пъти), жури (един път) и читател (винаги). Читател си оставам и до днес. 🙂

Новият дом на конкурса е тук.

Приказки за Осмото джудже

Неочакваната поява на „Търси се Звезден кристал“ успя да ме върне 15 години назад, във време, в което всички ние бяхме по-млади и по-красиви. Сигурно и по-глупави. На такива чудеса са способни само клубовете по фантастика. Радвам се, че и до днес познавам прекрасни хора от тези клубове и използвам случая да благодаря на Дилян Благов и Кирил Добрев за прекрасната изненада.

Разказът „Търси се Звезден кристал“ и едноименният сборник (да, познахте, ужасно се гордея с това, че е едноименен) ме хвърлиха обратно в приказката за Осмото джудже и неговите приключения, които така и не успяха да се съберат под един покрив, разбирай в една книга. Естествено, никой не е длъжен да следи къде и какво публикувам, така че Звездният кристал може да му се стори леко висящ в нищото. Затова си позволявам настоящата кратка библиофилска бележка.

Историята

Първата по време на написване и публикуване история беше „Осмото джудже“. Завършена някъде през 2000г., тя излезе в сп. Тера Фантастика – бр.1/2004г. (най-любимото ми и до днес списание).

„Търси се Звезден кристал“ беше неизбежното продължение и през 2007г. разказът имаше късмета да спечели първа награда в национален конкурс, организиран от клуб Фантастика – гр. Кърджали по идея на неговия първи председател – Никола Кесаровски. Както вече е станало ясно – сборникът от конкурса и публикацията на разказа се забавиха с около 15 години, но какво са те за мащабите на Вселената.

На следващата година вече разполагах със завършена трилогия. Третата част от приключенията на Осмото джудже – „Доброто трябва да побеждава“ излезе през 2008г. в годишника „Български фантастични ВАЯНИЯ“. Ето как се озовах в забавната ситуация първата и третата част от приказките за Осмото джудже да са публикувани на различни места, а втората да чака 15 години появата си на бял свят. Е, в крайна сметка я дочака и може би това слага точка на тази наистина красива история.

Хей, Осмото джудже, обичам те!

Послепис

Онова, което остава зад завесата е следното. През 2012г. се опитах да събера всичките си приказни истории за Осмото джудже на едно място. Тогава за последно работих върху текстовете с доброто желание да зазвучат по-изчистено и хармонично. Някои части определено се нуждаеха от редакция, на места сериозна и изтощителна. Въпреки усилията ми – книга така и не се появи, за което продължавам да съжалявам. Осмото джудже си остава при мен. Завинаги.

На живо

Живеем в неприветливи времена. Поводите да се разделяме и разпадаме стават все повече. Можем ли още да се събираме?

На живо – 13 април, 2022г. в клуб Грамофон (София, ул. Будапеща № 6) от 19.00 часа.

Ще почетем и ще поговорим. Ще се видим и ще изпием по бира (дори това не е никак малко).

ЗА КНИГАТА:

„Приготвяне на багажа за път“ се отличава с откровено рокенрол звучене и много неравноделен пънк-хоп. Надявам се да успеем да го покажем заедно с Борис Илков, с когото вече от доста време работим по тази задача.

ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО:

Надявам се всички заедно да успеем да видим и да чуем Михаил Вешим и Владо Любенов, които ще се включат с техни авторски текстове. Без общи приказки, без обяснения за това колко е велик авторът (защото той изобщо не е велик) и каква уникална книга е написал. Всичко ще бъде просто и стегнато, по същество.

Приготвяне на багажа за път (авторско)

Трябваха ми повече от три месеца, за да се осмеля да напиша нещо за собствената си книга. Не съм сигурен, че и сега има смисъл, но ми е важно да спомена имената на хората, които помогнаха за случването ѝ.

Основната заслуга си остава на Мартин Христов от „Ерго“. Надявам се, че не съжалява за избора си. Също и Роза Колчагова, която нарисува не само корицата, но и над половин дузина илюстрации към стиховете вътре. Моя е вината, че избрах само четири от тях, но се надявам в подходящ момент да мога да покажа и останалите.

Ужасно много благодаря на Дияна Боева, която, сама и без чужда помощ, забеляза „Багажа“, въпреки че не беше длъжна да го прави. Пътят на книгите, които нямат гръб, е труден. Пътят на стиховете още повече. А когато се намесят и традиционните странични фактори, всеки автор започва да приритва нервно, да се оглежда и да се чуди, дали трябва все пак да каже нещо или благородно да си замълчи. Освен ако в този момент не се появи Дияна Боева и не вземе ситуацията в свои ръце. 🙂

Знам много добре, че получих книга, която не заслужавам. Гледам я и не ми се вярва, че е моя. Всъщност не е. Засега е по-скоро ничия. Ако искате, можете да я направите ваша. Поне десетина човека си направиха труда да ми пишат през тези три месеца и ме оставиха именно с това усещане – че книгата е станала тяхна.

Не ме бива в дълбоките прозрения. Мисля, че в „Багажа“ съм сложил онова, което е важно да бъде с нас, докато пътуваме през живота. Без лигавене и преструвки, без излишно себевглеждане и самовеличаене. С много любов. И също с много рокенрол и още повече неравноделен пънк-хоп, както и с думи, които се стремят да отстояват себе си.

Вижте, дали това е вашата книга. После ще си говорим. 🙂

Преброяване на човеците

Отдавна не съм имал толкова тъжна година. Болно време и болезнено до противност общуване. Много пътища ми се разделиха през последните месеци. Самодоволните и самовлюбени герои далеч не ми липсват. Те остават важни единствено в собствените си очи. Липсват ми онези, без които ставам по-малък и по-малко човек.

Мисля, че Жоро Малинов го е написал много хубаво и ми се ще да оставя неговото стихотворение да говори (ще се радвам, ако намерите време да го прочетете):

Сбогом приятелю!

Написах каквото написах,
изпратих каквото изпратих,
годината с нейните дати
и приятели за последно изпратих.

Скитникът, дето тупти от ляво
ме подсеща, че няма време,
И какво като годината свършва,
друга ще дойде да ни вземе.

Отивам в магазина за рози
четири плюс две чаши,
написах каквото написах,
не искам повече да изпращам.

Не вярвам, че обобщението на която и да било година може да изглежда по друг начин. И все по-често се улавям да броя човеците, с които съм успял да се видя. Както и онези, с които не съм.

Не виждам смисъл в тегленето на черти и изчисляването на равносметки. Вероятно единственото смислено, което свърших през годината, беше, че от време на време успявах да се измъкна от сполетялата ни лудост и да се срещам на живо с хора. С приятели. Поне за малко не се изпращахме, посрещахме се. Така че – посрещайте се. Другото е ясно. И както е казал доктор Вонегът (син на писателя) – „… ние сме тук, за да си помагаме един на друг да преживеем някак това нещо, каквото и да е то“ .

Категоризирано под Блог