Те не вярват в приказки

Те не вярват в приказки

ИК „Ернор“, 2008 (№4, Тера Фантастика). Сборник с повести.

Включва повестите „Те не вярват в приказки“ и „Теория на законността или допълнение към Петата книга“. Първата самостоятелна книга с проза на Мартин Петков.

„Теория на законността“ е може би най-ранният напълно завършен и публикуван текст на автора (2000г.). Алтернативна версия на нашето „днес“, която остава актуална като проблематика и дори изпреварва някои събития от последните години. В държава, която се разпада и на практика не функционира – на преден план излизат „патриотите“, футболните фенове и… интересите, които стоят зад тях.

„Те не вярват в приказки“ печели първа награда в конкурс на издателство „Квазар“ през 2004г., но към онзи момент публикацията е отложена за по-добри времена. По-късно, заедно с „Теория на законността“, става част от известната поредица на библиотека „Тера фантастика“. В „Те не вярват в приказки“ се смесват реалистични (почти документални), фентъзи и чисто приказни елементи. Съвременният разказ за Хамелнския ловец на плъхове се преплита с тема, която придобива неочаквана актуалност в България почти 15 години по-късно, а именно – защо някой би поискал да отнеме нашите деца.