„Ти си абсолютна“ и разказът „Спам“ (2020)

Художник: Милена Чолакова

Да се каже, че „Ти си абсолютна“ е електронна антология с разкази от съвременни български писатели би било скучно и не особено интересно. Дори за пристрастени читатели. Всъщност това е един от съвсем редките случаи, когато в общо книжно пространство се събират класически автори като Здравка Евтимова и Палми Ранчев с автори на фантастичното като Елена Павлова и Петър Тушков. А някъде по средата можем да открием и невероятната Ина Вълчанова, която пътува към нейния потъващ Созопол по невъзможната магистрала В-2. Нарочно не изброявам всички участници, но компанията е повече от интересна. Точно затова се радвам, че в тази компания попадна и разказът „Спам“.

С което може да се направи и скромното обобщение, че за около три години „Спам“ е имал общо три успешни публикации. А също и една неуспешна, т.е. спряна по „идеологически причини“ публикация. 🙂 И това, ако не е бурна история. За първи път разказът се появи през 2017г. в сп. Тера Фантастика. Малко по-късно беше публикуван в Алманах „Фантастика“. А сега имаше шанса да стане част и от „Ти си абсолютна“.

Не случайно се връщам няколко години назад, защото до известна степен това е и биография на антологията. През 2016г. и 2017г., заедно с Петър Тушков, Владо Полеганов и Васил Георгиев започнахме екзотична (и рекордно кратка) поредица от четения под надслов „Обявяването на серия №“. Вторият епизод на четенето беше част от програмата на „Пловдив чете“ 2017. Поначало в различните епизоди се четяха различни текстове, но в епизод № 2 се чете именно „Спам“. Предвиждаше се и трети епизод, но изглежда той все още не е достатъчно узрял. Важното, обаче е, че сега същата четворка влиза в пълен състав в „Ти си абсолютна“. И отново, както и при четенията, всеки е със собствения си почерк, вкус, звучене и светоглед.

Не на последно място „Ти си абсолютна“ обединява усилията на „Сборище на трубадури“ и Издателство „Ерго“, без които тази книга нямаше да съществува. А останалото, което ви е нужно (включително задължителните библиографски подробности), можете да откриете тук.